Бургаски Окръжен Съд
            БУРГАСКИ ОКРЪЖЕН СЪД    
*** ВАЖНО! От 24.08.2017 г призовки от БОС и БРС могат да се получат от 8 до 9 ч в Бюро Призовки (тел.056 878 861), а след 9 ч - от Регистратура на Окръжен съд Бургас (тел.056 879 443). Справки по дела на БОС могат да се получават в Регистратурата на съда. *** Публикуван е Наръчник на съдебния заседател *** ВАЖНО! Влизат в сила измененията в ЗЮЛНЦ. Вижте промените
Начало Новини

гр. Бургас, ул. "Александровска" № 101
                     e-mail: judge@os-burgas.org


Окръжен съд – Бургас наложи наказание от 1 година и 6 месеца, с 3 – годишен изпитателен срок на подсъдим за причинена смърт по непредпазливост при шофиране

Окръжен съд – Бургас призна подсъдимия Златомир В. за виновен в това, че на 31.12.2015 г., около 23:45 часа на път 1-6 в посока от гр. Айтос към гр. Бургас, на 200 метра след разклон за гр. Българово, при управление на моторно превозно средство - лек автомобил, в пияно състояние, с 0,84 промила на хиляда етилов алкохол в кръвта и без да има необходимата правоспособност, действайки като непълнолетен, но разбирайки свойството и значението на извършеното и можейки да ръководи постъпките си. Подсъдимият нарушил правилата за движение по пътищата, като се движил със скорост 125 км/ч., в резултат на което виновно е допуснал пътнотранспортно произшествие - изгубване на управлението на управлявания от него автомобил при навлизане в ляв завой, с последвали удари на същото в предпазните мантинели, при което е последвало излизане на тялото на возещия се в автомобила пътник В. В. и падането му на крайпътния терен. В. В. е получил травми в резултат на които е последвала смъртта му, причинена по непредпазливост.

Окръжен съд – Бургас осъди подсъдимия на 1 година и 6 месеца „Лишаване от свобода“, изпълнението на което наказание да бъде отложено за срок от три години. (На основание чл. 343, ал. З б. „б“, вр. чл. 342, ал. 1, вр. чл. 63, ал. 1, т. 2 от НК, вр. чл. 5, ал. З, т. 1, чл. 21, ал. 1 и чл. 150 от ЗДвП, вр. чл. 373, ал. 2 от НПК, вр. чл. 58а, ал. 1 от НК)

Делото бе гледано по реда на съкратено съдебно следствие.

Конституираният като частен обвинител на майката на пострадалия, д. В. и защитата на Златомир В. бяха единодушни, че наказанието е с - цел генерална превенция, поправка и превъзпитание. В съдебното заседание защитника на подсъдимия изброи няколко смегчаващи вината обстоятелства, сред които факта, че Златомир В. е неосъждан, неговата незряла възраст по време на деянието, последващото му поведение с оказване помощ на пострадалите пътници. Неизползването на обезопасителни колани от всички пътували в автомобила. Държавното обвинение също подчерта, че по време на престъплението, подсъдимия е бил на 15 години.

Присъдата на Окръжен съд – Бургас може да бъде обжалвана или протестирана пред Апелативен съд – Бургас в 15-дневен срок.

15.03.2018

Прессслужба ОС-Бургас

Окръжен съд – Бургас взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо обвиняем за убийство

Окръжен съд – Бургас определи да бъде взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Мариан Ч., привлечен като обвиняем за убийството на своята майка.

Мариан Ч. е привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 3, предл. 2 от НК, за това, че на 09.03.2018 г., в гр. Бургас, в жилище в ж.к. „Лазур“, умишлено умъртвил майка си, Б. Ч. За това престъпление е предвидено наказание „Лишаване от свобода“ от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Съдът счете, че към настоящия момент са събрани доказателства, от които може да се изведе обосновано предположение, че е възможно Мариан Ч.  да е извършил деянието, за което е привлечен като обвиняем. Съдът прие, че ако Мариан Ч. бъде на свобода, съществува реална опасност да се укрие или извърши престъпление, свързано с осуетяване разкриването на обективната истина по делото. Досъдебното производство е в начален стадий, като предстои извършването на множество действия по разследването.

Определението на Окръжен съд – Бургас подлежи на обжалване или протестиране в тридневен срок пред Апелативен съд – Бургас.

12.03.2018

Прессслужба ОС-Бургас

 
   
 
Copyright © 2018 Бургаски Окръжен Съд. All Rights Reserved.
Tel: (056) 879 400, e-mail: judge@os-burgas.org