Бургаски Окръжен Съд
            БУРГАСКИ ОКРЪЖЕН СЪД    
*** В раздел "Съобщения" е публикувана информация за видовете дела, които ще се разглеждат през съдебната ваканция *** ВАЖНО! Считано от 19 април 2018 г. призовки на Окръжен съд – Бургас, на Районен съд – Бургас, както и на други съдилища (получени в Окръжен съд – Бургас), могат да се получат от понеделник до петък от 8.00 до 9.00 ч в Бюро Призовки (партер, дясно крило), тел.056 878 861, а от 9.00 ч. до 13.00 ч. от Информационен център (партер, срещу централния вход), тел.056 879 468. *** Публикуван е Наръчник на съдебния заседател *** ВАЖНО! Влизат в сила измененията в ЗЮЛНЦ. Вижте промените
Начало Новини

гр. Бургас, ул. "Александровска" № 101
                     e-mail: judge@os-burgas.org


Окръжен съд – Бургас наложи ефективно наказание „Лишаване от свобода“ за 4 години и 8 месеца на подсъдим за причиняване на смърт при ПТП, след употреба на алкохол

Окръжен съд – Бургас наложи наказание „Лишаване от свобода“ от 4 години и 8 месеца, при първоначален „общ“ режим на изтърпяване на наказанието, на украинския гражданин Игор Т., подсъдим за причиняване на смърт и телесна повреда при пътно-транспортно произшествие, след употреба на алкохол. Съдът лиши от правото Игор Т. да управлява моторно превозно средство за срок от 7 години.

Окръжен съд – Бургас призна подсъдимият Игор Т. за виновен в това, че на 11.06.2018 г., при управление на седлови влекач с украинска регистрация и с прикачено полуремарке, по второкласен път „Ришки проход“, в посока от гр. Шумен към гр. Карнобат, нарушил правилата за движение по пътищата (чл. 5, ал. 3, чл. 16, ал. 1, т. 1 и чл. 20, ал. 2 от ЗДвП) и по непредпазливост причинил смъртта на Н. Ю., настъпила в резултат на тежка черепно-мозъчна травма, както и тежка телесна повреда на С. Е., като деянието е извършено в пияно състояние - с концентрация на алкохол в кръвта - 2,71 промила и от него е настъпила смърт на едно лице и телесна повреда на друго лице.

Делото протече по реда на съкратено съдебно следствие. При постановяване на своята присъда, съдебният състав прие счегчаващи вината обстоятелства – самопризнанията на Игор Т., с които е съдействал за разкриване обективната истина още на досъдебното производство; чистото съдебно минало на подсъдимия; доброто му процесуално поведение; липса на данни за други нарушения на правилата за движение по пътищата; неговата трудова и семейна ангажираност, както и изразеното искрено съжаление и разкаяние за случилото се. Окръжен съд – Бургас отчете и оттегчаващи вината обстоятелства – две тежки квалифициращи обстоятелства; висока концентрация на алкохол; три съществени нарушения на правилата на ЗДвП; високата стойност на причинената несъставомерна щета върху автомобила, управляван от пострадалия Н. Ю.

Окръжен съд – Бургас потвърди взетата мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Игор Т.

Присъдата на Окръжния съд може да бъде обжалвана или протестирана пред въззивна инстанция в 15-дневен срок.

12.09.2018

Прессслужба ОС-Бургас

Окръжен съд – Бургас взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо обвиняем за отвличане и противозаконно лишаване от свобода, изнасилване и за грабеж

Окръжен съд – Бургас взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо Николай П., привлечен като обвиняем за отвличане и противозаконно лишаване от свобода, изнасилване и за грабеж.

Обвиняемият Николай П. е привлечен към наказателна отговорност за общо 11 отделни престъпления както следва:

- за отвличане и противозаконно лишаване от свобода и за изнасилване (престъпления по чл. 142, ал. 1 от НК, по чл. 142а, ал. 1 от НК, по чл. 152, ал. 3, т. 1, вр. ал. 1, т. 2 от НК и по чл. 198, ал. 1 от НК), всички извършени на 22.06.2018 г. в района на главен път от к.к. Слънчев бряг в посока гр. Обзор, с пострадала Н. И., чрез използването на лек автомобил и в съучастие с неустановено до момента лице от мъжки пол;

- за отвличане и противозаконно лишаване от свобода, изнасилване и за грабеж (престъпления по чл. 142, ал. 1 от НК, по чл. 142а, ал. 1 от НК, по чл. 152, ал. 3, т. 1, вр. ал. 1, т. 2 от НК и по чл. 198, ал. 1 от НК), всички извършени на 08.07.2018 г., на същото място, с използване на същото превозно средство, отново в съучастие с неустановено лице от мъжки пол, с пострадала П. П.;

- за отвличане и противозаконно лишаване от свобода и за изнасилване (престъпления по чл. 142, ал. 1 от НК, по чл. 142а, ал. 1 от НК, и по чл. 152, ал. 1, т. 2, вр. чл. 23, ал. 1 от НК), всички извършени на 30.08.2018 г.q в района на пътя за гр. Обзор и в местност до пътя до вилно селище „Кошарица“, с пострадала З. В.

Окръжен съд - Бургас прецени, че досъдебното производство е още в началния си етап, но събраните до момента доказателствени материали подкрепят в нужната степен тезата, че обвиняемият може да е участвал в извършването на разследваните престъпления. Николай П. е привлечен да отговаря за престъпления, които се наказват с „Лишаване от свобода“ и са тежки по смисъла на закона. От доказателствата до момента се установява, че при извършване на деянията, техният автор е проявил пълно неглижиране към личността, половата неприкосновеност и имуществото на пострадалите; демонстрирал е упоритост и употреба на физическо и психическо насилие, както и повтарящ се във времето модел и последователност. Тези обстоятелства разкриват висока степен на обществена опасност не само на извършените престъпления, но и на личността на дееца. Мястото, където са осъществени деянията, е твърде далеч от постоянния адрес на обвиняемия. Наличието на трудова ангажираност на Николай П., като регионален координатор на търговско дружество, също не е било препятствие пред решението и реалното извършване на описаните престъпления.

Предвид наличието на обосновано подозрение за възможното му участие в коментираните престъпления, тежестта на отделните деяния, съдът стигна до заключение, че по отношение на Николай П. е налице и реална опасност той да извърши други престъпления, както и да се укрие и така да възпрепятства воденото срещу него наказателно производство, ако не е задържан под стража.

Определението на Окръжен съд – Бургас подлежи на обжалване и протестиране пред Апелативен съд - Бургас в тридневен срок.

07.09.2018

Прессслужба ОС-Бургас

Окръжен съд – Бургас потвърди мерките за неотклонение „Задържане под стража“ и „Домашен арест“ спрямо обвиняеми за хулиганство

Окръжен съд – Бургас потвърди определение на Районен съд – Бургас, с което спрямо обвиняемите Георги К. и Петър Г. е взета мерка за неотклонение „Задържане под стража“ и „Домашен арест“ за Димитър К.

Георги К. е привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 325, ал. 5, вр. ал. 2, вр. ал. 1, вр. чл. 29, ал. 1, б.“а“, вр. чл. 20, ал. 2 от НК за това, че на 29.08.2018г., в гр. Бургас, около 01:50 часа в бар „Сакса бийч”, при условията на опасен рецидив и в съучастие като съизвършител с Д. К., П. Г. и П. П. извършили непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващите се в явно неуважение към обществото, нанесли множество удари с ръце и крака, както и замерили с маси и столове, като с тези действия причинили леки телесни повреди на С. З. и  А. Р., като деянието по своето съдържание се отличава с отличителна дързост.

Петър Г. и Димитър К. са привлечени като обвиняеми за престъпление чл. 325, ал. 2, вр. ал. 1, вр. ал. 20, ал. 2 от НК, за това, че на 29.08.2018г., на горепосоченото място, в съучастие като съизвършители с Г. К. и П. П., извършили непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващите се в явно неуважение към обществото, нанесели множество удари с ръце и крака, както и замерили с маси и столове, като с тези действия причинили леки телесни повреди на С. З. и А. Р.

Според въззивната инстанция, първоинстанционният съд е достигнал до обосновано подозрение, че обвиняемите Георги К., Петър Г. и Димитър К. е възможно да са участвали в осъществяването на деянието, предмет на повдигнатите им обвинения. Окръжен съд – Бургас прие, че обосновано Районен съд – Бургас е заключил, че поведението на обвиняемите, според доказателствата по делото, съответства на повдигнатите им обвинения за квалифицирано хулиганство, по смисъла на чл. 325, ал. 2 от НК, а за обвиняемия Георги К., с оглед данните за съдимостта му – по чл. 325, ал. 5, вр. ал. 2 от НК.

Правилни и убедително мотивирани са изводите на първоинстанционния съд, че съществува реална опасност обвиняемите Георги К. и Петър Г. да се укрият или да извършат престъпление, ако не са задържани. Георги К. е привлечен по обвинение за престъпление, извършено в условията на опасен рецидив, а същевременно това деяние е тежко умишлено престъпление, извършено след като обвиняемият изтърпял ефективно наказание „Лишаване от свобода” в размер на 1 година по описа на Специализирания наказателен съд за други тежки умишлени престъпления от общ характер. Деянието, за което е привлечен Петър Г., е осъществено в рамките на 3–годишния изпитателен срок, определен му от Районен съд-Бургас, за управление на моторно превозно средство, с концентрация на алкохол.

При вземането на мярката за неотклонение „Домашен арест“ спрямо Димитър К., Окръжен съд – Бургас съобрази необременото съдебно минало на обвиняемия, наличието на постоянно обитаван от него адрес и трудовата му ангажираност, както и необходимостта да полага грижи за 5-годишното си дете. Според въззивната инстанция посочените обстоятелства, взети в съвкупност, наред с факта, че обвинението срещу него не е за тежко престъпление, минимизират опасността той да се укрие и така да затрудни или осуети воденото срещу него наказателно преследване. Паралелно с това, принадлежността на Димитър К. към компанията на останалите два обвиняеми, общността на интересите им към силови спортове и търсене на повод за изява на уменията и способностите им, както съучастието помежду им в конкретното деяние, създават силна вероятност обвиняемият да извърши друго престъпление, включително неправомерно въздействие върху свидетели по делото, ако правото му на придвижване не е ограничено. Комплексната оценка на всички изброени доказателства по мнението на въззивният съд, води до заключение за законосъобразност, адекватност и достатъчност на взетата спрямо Димитър К. втора по тежест мярка за неотклонение „Домашен арест”.

Определението на Окръжен съд – Бургас е окончателно.

07.09.2018

Прессслужба ОС-Бургас

Окръжен съд – Бургас одобри споразумение и определи 18 месеца ефективно наказание на непълнолетен подсъдим за държание и разпространение на наркотични вещества

Окръжен съд – Бургас одобри постигнато споразумение и наложи наказание „Лишаване от свобода“ за срок от една година и шест месеца, при първоначален „общ“ режим на изтърпяване на наказанието на Златомир В., подсъдим за държание и разпространение на наркотични вещества. (на основание  чл. 354а, ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1, вр. чл. 63, ал. 1, т. 3, вр. чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК) Престъплението е извършено при форма на вината „пряк умисъл“.

Със сключеното с Окръжна прокуратура – Бургас споразумение, подсъдимият Златомир В. се признава за виновен в това, че на 28.01.2018 г., около 19:40 ч. в гр. Айтос, при условията на продължавано престъпление, като непълнолетен, но като е могъл да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си, без надлежно разрешително, направил опит да разпространи, като продаде на М. Ж. високо рискови наркотични вещества – 0, 736 гр. коноп (канабис, марихуана), оформени в две топчета. Деянието е останало недовършено по независещи от Златомир В. причини, а именно намесата на служители на РУ – Айтос.

Златомир В. се признава за виновен и за това, че в апартамент в гр. Айтос, държал с цел разпространение високо рискови наркотични вещества  - 35 топчета.

Общото тегло на конопа (канабис, марихуана) е 13.800 гр., на обща стойност 82.80 лв.

Определението на Окръжен съд – Бургас е окончателно и не подлежи на обжалване.

04.09.2018

Прессслужба ОС-Бургас

Окръжен съд – Бургас осъди подсъдим за опит за даване на подкуп на пътни полицаи на 6 месеца „Лишаване от свобода“ с тригодишен изпитателен срок

Окръжен съд – Бургас присъди общо най-тежко наказание „Лишаване от свобода“ за срок от шест месеца, с тригодишен изпитателен срок на Стоян С., подсъдим за предлагане подкуп на длъжностни лица. (на основание чл. 304а, вр. чл. 304, ал. 1, вр. чл. 18, ал. 1, вр. чл. 58а, ал. 1 от НК) Съдът оправда подсъдимия по първоначално повдигнатото спрямо него обвинение за довършено престъпление. Съдебната инстанция лиши Стоян С. и от право да управлява моторно превозно средство за срок от девет месеца.

Окръжен съд – Бургас призна подсъдимия Стоян С. за виновен в това, че на 11.03.2018 г., в с. Тръстиково, община Камено, направил опит да даде подкуп - парична сума в размер на 65 (шестдесет и пет) лева на длъжностни лица, заемащи отговорно служебно положение - полицейските органи: младши инспектор И. Д. и младши инспектор И. Г., за да не извършат действия по служба - при констатиране на извършено правонарушение - нарушение по Закона за движение по пътищата (ЗДвП), изразяващо се в управляване от страна на Стоян С. на лек автомобил в нарушение на чл. 5, ал. 3, т. 1 от ЗДвП, своевременно да докладват за него в ОДЧ при РУ на МВР – Средец, за да се състави акт за установяване на административно нарушение.  Деянието е останало недовършено поради независещи от дееца причини.

Съдът призна Стоян С. за виновен в това, че на 11.03.2018 г., в с. Тръстиково, управлявал моторно превозно средство – лек автомобил, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1.2 на хиляда, а именно - 1.81 (едно цяло осемдесет и едно) на хиляда, установено по надлежния ред с техническо средство “Дрегер 7510”.

Присъдата на Окръжен съд – Бургас може да бъде обжалвана или протестирана пред Апелативен съд – Бургас в 15-дневен срок.

04.09.2018

Прессслужба ОС-Бургас

 
   
 
Copyright © 2018 Бургаски Окръжен Съд. All Rights Reserved.
Tel: (056) 879 400, e-mail: judge@os-burgas.org